niedziela, 9 kwietnia 2017

Wielkanocne ciasteczka

Święta tuż tuż. Czas zająć dzieci czymś przyjemnym :) Wzięliśmy się intensywnie do pracy i w ten sposób powstały słodkie jajeczka, króliczki i zajączki. 



Składniki: 
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier puder 50g
żółtka 3szt
szczypta soli

Lukier królewski:
białka 3 szt
cukier puder około 500g
barwniki spożywcze

Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę a następnie je rozwałkować, wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni C przez około 10-12 minut.
Białka ubić stopniowo dodając cukier aż powstanie gęsty, lśniący lukier, dodać barwniki. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować ciasteczka.




1 komentarz: