Przepisów na babkę wielkanocną jest wiele. Ja sama mam kilka sprawdzonych receptur, których używam od lat. Babka adwokatowa należy jednak do moich ulubionych wielkanocnych wypieków.
Baba jest wilgotna, pyszna i długo utrzymuje świeżość. Szczerze polecam nie tylko do kieliszka adwokatu ;)
Składniki:
250g masła
1,5 szklanki cukru
2 szt cukru waniliowego
6 jaj
1 szklanka i 1 łyżka mąki krupczatki
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
15 łyżek oleju
10 łyżek adwokatu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
Olej, masło, alkohol, cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki wody zagotować i ostudzić. Odlać 1/2 szklanki mieszaniny a resztę wymieszać z żółtkami i pozostałymi składnikami. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Piec 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150oC.
Babkę oblać odłożoną masą i obsypać migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz