czwartek, 13 kwietnia 2017

Babka adwokatowa

Przepisów na babkę wielkanocną jest wiele. Ja sama mam kilka sprawdzonych receptur, których używam od lat. Babka adwokatowa należy jednak do moich ulubionych wielkanocnych wypieków. 
Baba jest wilgotna, pyszna i długo utrzymuje świeżość. Szczerze polecam nie tylko do kieliszka adwokatu ;)


Składniki:
250g masła
1,5 szklanki cukru
2 szt cukru waniliowego
6 jaj
1 szklanka i 1 łyżka mąki krupczatki
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
15 łyżek oleju
10 łyżek adwokatu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki migdałów do dekoracji

Wykonanie:
Olej, masło, alkohol, cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki wody zagotować i ostudzić. Odlać 1/2 szklanki mieszaniny a resztę wymieszać z żółtkami i pozostałymi składnikami. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Piec 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150oC.
Babkę oblać odłożoną masą i obsypać migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz