Zapraszam na pyszny tort owsiany. Zdrowszy niż tradycyjny bo wykonany z mąki owsianej. Udekorowany jest płotkiem piernikowym ręcznie malowanym. Na szpinakowej trawie posadziliśmy kwiaty cukrowe.
Ciasto szpinakowe:
mrożony szpinak 450g
jajka 3szt
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka owsiana 2szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mrożony szpinak 450g
jajka 3szt
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka owsiana 2szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy
jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszamy. Wsypujemy wcześniej
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy
odsączony szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok 1godzinę w
temperaturze 180oC.
Kakaowy biszkopt owsiany:
jaja 10szt
cukier 8 łyżek
mąka owsiana 6 łyżek
kakao 3 czubate łyżki
szczypta proszku do pieczenia
jaja 10szt
cukier 8 łyżek
mąka owsiana 6 łyżek
kakao 3 czubate łyżki
szczypta proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając
stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i po
kolei dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce sypkich produktów. Ciasto
przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170oC
piekarniku około 45 minut.
Ciasto marchewkowe:
marchew obrana i starta na drobnych oczkach 270 g
jaja 4 szt
olej 1 szklanka
mąka owsiana 400 g
cukier 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
szczypta soli
marchew obrana i starta na drobnych oczkach 270 g
jaja 4 szt
olej 1 szklanka
mąka owsiana 400 g
cukier 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
szczypta soli
Marchewki umieścić w naczyniu, dodać pozostałe
składniki, wymieszać. Piec w temp. 180oC około 35-40 minut.
Krem śmietankowy:
śmietana 30% 400ml
czekolada biała 3szt
serek mascarpone 500g
śmietana 30% 400ml
czekolada biała 3szt
serek mascarpone 500g
Śmietanę zagotuj z białą czekoladą, wystudź. Do
zimnej śmietany dodać serek ubijaj do otrzymania właściwej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz