Dziś będę się chwalić. Tak naprawdę to będę chwalić moje kochane dzieciaki ze szkoły, które startowały w konkursie kucharsko- cukierniczym w ubiegłym tygodniu. Spisali się NA MEDAL, a konkretnie na puchar i to nie byle jaki bo Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Startowaliśmy w dwóch konkurencjach, kucharskiej i cukierniczej. W najbliższych postach przedstawię receptury na dania konkursowe, Polecam. JESTEM Z NICH BARDZO DUMNA ;)
Ciasto korzenne:
suszone śliwki 50g
orzechy laskowe 50g
migdały 50g
masło 125g
mąka owsiana 500g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
przyprawa do piernika 2 łyżeczki
jaja 4szt
cukier 250g
jogurt naturalny 350ml
miód 150g
powidło śliwkowe 4 łyżki
suszone śliwki 50g
orzechy laskowe 50g
migdały 50g
masło 125g
mąka owsiana 500g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
przyprawa do piernika 2 łyżeczki
jaja 4szt
cukier 250g
jogurt naturalny 350ml
miód 150g
powidło śliwkowe 4 łyżki
·
Masło
rozpuść, odstaw do wystygnięcia
·
Do
miski przesiej mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika
·
Jaja
oraz cukier utrzyj na puszystą masę, dodaj miód, jogurt
·
Powoli
dodawaj produkty suche i wymieszaj delikatnie na gładkie ciasto
·
Pod
sam koniec dodaj posiekane bakalie, powidło i wystudzony tłuszcz
·
Ciasto
przełóż na blaszkę, piecz około godziny w temperaturze 160oC
Panna Cotta Jagodowa:
śmietana 30% 400ml
mleko 400ml
cukier 80g
żelatyna 30g
śmietana 30% 400ml
mleko 400ml
cukier 80g
żelatyna 30g
·
Śmietanę
połącz z mlekiem i zagotuj, dodaj cukier i jagody
·
Płyn
zmiksuj i przecedź przez gęste sito
·
Żelatynę
namocz w zimnej wodzie, dodaj do płynu
·
Wylej
na blaszkę na wysokość około 1cm i wystudź
Śliwki w czerwonym winie:
śliwki 300g
miód 2 łyżki
czerwone wino 100ml
klarowane masło 1 łyżka
śliwki 300g
miód 2 łyżki
czerwone wino 100ml
klarowane masło 1 łyżka
·
Śliwki
usmaż na maśle klarowanym
·
Dodaj
miód, czerwone wino, zredukuj i odstaw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz