poniedziałek, 1 lutego 2016

Kocie oczka z mąki owsianej

Dzisiaj przepis na najlepsze ciasteczka kruche. Prosty, szybki w wykonaniu przysmak. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką owsianą. Uważam, że takie połączenie jest idealne. Polecam


Składniki:
mąka pszenna 100g
mąka owsiana 200g
masło 150g
cukier puder 100g
żółtka 3szt
cukier waniliowy 1szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
szczypta soli
kwaśna śmietana 3 łyżki
marmolada

Sposób wykonania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło i cukier i dokładnie posiekać nożem. Dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wałkować na grubość 3mm, wykrawać ciastka. 




Ciasteczka piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180stopni.


Ciasteczka przełożyć marmoladą, kremem, dżemem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz