5 urodziny córki to powód do upieczenia tortu. Padło na lodowy zamek Elzy z ulubionej bajki Marysi. Przyznam szczerze i nieskromnie, że bardzo jestem dumna z uzyskanego efektu. Pomysł na dekoracje z karmelu początkowo wydał mi się bardzo skomplikowany w wykonaniu jednak ostatecznie jakoś się udało uzyskać fajny efekt.
Biszkopt:
jaja 8szt
cukier 1,5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
cukier waniliowy
Z podanych składników upiec dwa tradycyjne biszkopty. Jeden o średnicy 24cm, drugi 18cm. Po wystudzeniu ciasta przekroić na pół.
Krem:
śmietanka 30% 1l
biała czekolada 5 sztuk
serek mascarpone 700g
Śmietankę zagotować, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać, wystudzić. Do gęstniejącej śmietany dodać serki i ubijać do uzyskania odpowiedniej gęstości kremu. Powstałym kremem przełożyć biszkopt. Pozostałym kremem zasmarować tort. Wieżyczki wykonane są z wafli do lodów pokrytych grubą warstwą kremu.
Lodowe dekoracje:
cukier 1/2 kg
woda 2 szklanki
barwnik niebieski
Na grubej patelni gotować karmel dodając barwnik. Karmel gotujemy do momentu wyraźnego zgęstnienia. Karmel wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i ostudzić. Po ostudzeniu karmel zrobi się twardy, wystarczy go połamać.
Lodowymi płytkami obłożyć tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz