piątek, 27 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z kremem i granatem

Pyszne, szybkie ciasto...Delikatne, puszyste, mocno cynamonowe w połączeniu z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone jest naprawdę przepyszne. Polecam.



Składniki:
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka oleju


Krem:
śmietanka 30% 300ml
serek mascarpone 250g
cukier puder 1 łyżka

Dekoracja:
granat

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski wszystkie składniki.


Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wystudzić.

W misce ubić śmietankę, dodać serek i cukier. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Schłodzony krem wyłożyć na ciasto. Udekorować granatem.


1 komentarz: