Składniki:
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka oleju
Krem:
śmietanka 30% 300ml
serek mascarpone 250g
cukier puder 1 łyżka
Dekoracja:
granat
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski wszystkie składniki.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wystudzić.
W misce ubić śmietankę, dodać serek i cukier. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Schłodzony krem wyłożyć na ciasto. Udekorować granatem.
FAJNY POMYSŁ! Z CHĘCIĄ BYM SPRÓBOWAŁA!
OdpowiedzUsuń