Składniki na 2 średnie chałki:
mąka 500g
mleko 150ml
żółtka 2szt
jajko 1szt
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 50g
cukier 50g
cukier waniliowy 1łyżka
masło 100g
Sposób wykonania:
Podgrzać mleko, masło rozpuścić. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajka. Ciepły rozczyn wlać do mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodawać stopione masło. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta podzielić na kolejne 3 części, zapleść warkocz.
Posmarować chałki jajkiem i piec po wyrośnięciu 30 minut w 190 stopniach.
Podrośnięte chałki można wykończyć na kilka sposobów np. posypać je kruszonką, makiem, sezamem.
Niebo w gębie! Do takiej nie potrzebuję żadnych dodatków:)
OdpowiedzUsuńFAJNY POMYSŁ! Z CHĘCIĄ BYM SPRÓBOWAŁA!
OdpowiedzUsuń