Cukinia
- 2 duże cukinie umyte, pokrojone wzdłuż w paski
- sól
Farsz
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża cebula, posiekana
- 600 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 żółtko jaja
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
Sos beszamelowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki maki
- 3 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej
- 100 g sera gouda, startego
Cukinia
W dużym garnku zagotowujemy wodę z
dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w
paski. Zblanszowaną cukinię hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie
osuszamy paski cukinii.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość.
Gotowy farsz formujemy w pulpeciki o wielkości śliwek.
Każdy pulpecik owijamy plasterkami
cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni).
W foremce do zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.
W foremce do zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.
Sos beszamelowy
Rozpuszczamy masło tak, by się nie
zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając
trzepaczką. Dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do
uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką
muszkatołową i posiekaną bazylią.
Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki
wlewamy sos beszamelowy, uważając, by nie zalać powierzchni pulpecików.
Jeśli używamy mniejszego naczynia, możemy najpierw wlać sos, a następnie
ułożyć w nim pulpeciki. Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy
startym serem gouda.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz