piątek, 10 kwietnia 2015

Canelloni cukiniowe

Ostatnio testuję różne przepisy. Przez przypadek natrafiłam na te cannelloni z cukinii według pomysłu Pascala http://kuchnialidla.pl/product/zapiekane-cannelloni-z-cukinii-z-miesem-mielonym-w-sosie-beszamelowym. Pomysł bardzo mi się spodobał więc postanowiłam zrobić tą potrawę na niedzielny obiad. Podałam je z sałatką z rukoli i ryżem. Efekt super. Danie znikało z talerzy. Polecam zdecydowanie a poniżej załączam przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla. 

Cukinia


  • 2 duże cukinie umyte, pokrojone wzdłuż w paski
  • sól

Farsz


  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy


  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki maki
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej
  • 100 g sera gouda, startego

Cukinia


W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.



Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę,  doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. 


Gotowy farsz formujemy w pulpeciki o wielkości śliwek.

Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni). 



W foremce do zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.

Sos beszamelowy


Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.

Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, uważając, by nie zalać powierzchni pulpecików. Jeśli używamy mniejszego naczynia, możemy najpierw wlać sos, a następnie ułożyć w nim pulpeciki. Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy startym serem gouda. 


Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz