Podobno nie da się zrobić dobrego ciasta kruchego z mąki owsianej. Otóż można!! Jak najbardziej polecam zastąpienie mąki pszennej mąką owsianą by nieco polepszyć wartość odżywczą szarlotki.
Składniki:
mąka owsiana 0,5 kg
masło 250g
cukier puder (lub brązowy cukier) 150g
żółtka 3szt
szczypta soli
jabłka 2kg
cynamon
bułka tarta 2-3 łyżki
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i cukrem nożem. Dodać żółtka, szczyptę soli. Ciasto wyrobić i schłodzić przez minimum 1godzinę.
Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować połowę, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Ciasto oprószyć bułą tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka (tarte lub pokrojone), cynamon. Jabłka można podprażyć lub dodać surowe (najlepiej szarą renetę). Jabłka przykryć drugą połową ciasta. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190stopni.
szarlotka chodzi za mną już od dłuższego czasu,ta Twoja wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNO PROSZĘ I JAKI ZDROWY DESER! ŚWIETNY POMYSŁ! UWIELBIAM SZARLOTKI;ZAPRASZAM NA ''SZARLOTKĘ Z DYNIĄ'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/szarlotka-z-dynia-pod-bezowa-chmurka.html
To ciekawe... z przyjemnością spróbuję przepisu na Twoje kruche ciasto. Sądzisz, że uda mi się równie dobrze z tłuszczem kokosowym?
OdpowiedzUsuńHmmm Szczerze mówiąc nie wiem. Nigdy nie próbowałam stosować do ciasta tłuszczu kokosowego. Daj znać jak Ci wyszło. Pozdrawiam
Usuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń