Składniki na 2 podłużne wąskie blachy (keksówki):
margaryna 250g
miód (najlepiej sztuczny) 400g
mleko 2 szklanki
cukier 2 szklanki
przyprawa korzenna do piernika 2 szt
soda 4 łyżeczki
mąka 4 szklanki
jaja 4szt
Margaryną, mleko, cukier i miód zagotować. Dodać przyprawy do piernika. Zdjąć z ognia i dodać sodę, dokładnie wymieszać odstawić na około 10 minut.
Do ciepłej masy dodawać naprzemiennie przesianą mąkę i jajka.
Ciastem napełnić foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 min.
Po ostudzeniu udekorować polewą.
Polewa czekoladowa:
śmietanka 30% 1 szklanka
czekolada gorzka 200g
Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać, ostudzić. Po ostudzeniu zmiksować na najwyższych obrotach miksera by nadać puszystości. Polewą udekorować pierniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz