poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Przesadziłam w tym roku z ilością nadzienia z kapusty do pierogów więc przy okazji ich lepienia szybko zrobiłam kilka kapuśniaczków. Polecam ten przepis bo jest bardzo prosty a kapuśniaczki smakują zawsze rewelacyjnie. 


Składniki:
mąka 1kg
masło lub margaryna 250g
śmietana 1 szkl
drożdże 100g
jajka 4szt
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek

Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, jajka i drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem. Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, nakładać nadzienie i zwijać cienkie ruloniki.


Kroić ciasto na kawałki długości około 5-7cm.


Kapuśniaczki smarować rozmąconym jajkiem i posypywać kminkiem.


Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Podawać z czerwonym barszczykiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz