niedziela, 18 sierpnia 2013

Tort marchewkowy z kremem kawowym

 Nadszedł tortowy weekend. Okazji do pieczenia mam mnóstwo- imieniny cioci, babci, dziadka, drugiej cioci. Postanowiłam zamiast kwiatka podarować solenizantom torty. Tym razem zamiast tradycyjnych blatów biszkoptowych wykorzystałam ciasto marchewkowe. Zależało mi na dość delikatnym kremie więc do przełożenia tortu użyłam bitej śmietany. Dekoracja wykonana jest z kremu budyniowego kawowego. Mam nadzieję, że takie słodkie prezenty się spodobają. 


Ciasto marchewkowe (tortownica o średnicy 20cm): 
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki oleju

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski wszystkie składniki.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Piec do suchego patyczka, ostudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

Krem śmietanowy:
śmietanka 30% 500ml
ser mascarpone 100g
cukier puder 2 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, upłynnić na parze wodnej lub w mikrofali uważając aby się nie zagotowała. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i cukier, żelatynę, zmiksować. Podzielić krem na dwie części, przełożyć biszkopt.

Krem kawowy do dekoracji:
mleko 1szkl
mąka pszenna 2 łyżki
żółtko 1szt
laska wanilii lub cukier waniliowy
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 150g

W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąkę z żółtkiem. Resztę mleka zagotować z laską wanilii i cukrem (oczywiście laskę wanilii przekroić wzdłuż, wydrążyć ziarenka i wszystko razem z mlekiem zagotować), dodać zawiesinę z mąki i żółtka, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń. Krem podzielić na trzy części. Kawę zalać 5 łyżeczkami wody. Do pierwszej miseczki dodać łyżeczkę kawy, do drugiej 2 a do trzeciej 3, dokładnie wymieszać. Powstałym kremem udekorować tort.

5 komentarzy:

  1. Piękny:) jak się robi takie róże na torcie? rękawem cukierniczym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo. Krem wyciska się z worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W sobotę będą zdjęcia jak to się robi. Pozdrawiam

      Usuń
  2. wygląda pięknie, ciasto marchewkowe to moje ulubione :) szkoda tylko że nie widać jak wygląda po przekrojeniu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort był prezentem więc troszkę niezręcznie było mi robić zdjęcia przekrojonego. Musisz uwierzyć mi na słowo że był równiutki i pyszny. Planuję upiec taki sam na imieniny męża w ten weekend to wtedy dodam zdjęcia.

      Usuń
  3. słodkie prezenty z pewnością się spodobają, zwłaszcza takie! pięknie udekorowany i na pewno pyszny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń