piątek, 23 marca 2018

Deser warstwowy z chia

Dzisiaj pyszne deserki warstwowe. Wykonałam je z okruchów ciasta szpinakowego bo zależało mi na uzyskaniu zielonego koloru, ale można wykorzystać cokolwiek innego (np. pokruszone herbatniki, płatki owsiane). Można też do nich wykorzystać dowolne musy owocowe. Polecam




Ciasto szpinakowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400g mrożonego szpinaku
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać powoli olej i odsączony szpinak. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wyłożyć do formy z papierem. Piec 45 minut w 180oC. Ciasto wystudzić i pokruszyć.

Mus brzoskwiniowy:

brzoskwinie w zalewie 200g
sok z cytryny
Brzoskwinie zmiksować na gładką masę.

Mus ananasowy:

ananas konserwowy lub świeży 200g
sok z ½ cytryny
Ananasy zmiksować na gładką masę.

Mus malinowy:

maliny mrożone 300g
cukier lub miód 1 łyżka
Maliny połączyć z cukrem, zagotować, przecedzić przez sito, odparować powstały mus do odpowiedniej gęstości.

Mus jogurtowy z nasionami chia:

jogurt naturalny 300g
nasiona chia 4 łyżki
zalewa z ananasa konserwowego ½ szklanki
Składniki musu połączyć, dosłodzić do smaku, odstawić do lodówki na 3 godziny.


Magiczne musy i okruchy układać warstwami w słoiczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz