Składniki:
garść rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie
garść pestek dyni
100 g orzechów: orzechów włoskich, laskowych, migdałów i nerkowców, pokruszonych
1 gruszka, umyta, pokrojona w kostkę
1 duża marchew, starta na tarce
1 dojrzałe awokado, umyte
6 moreli pokrojonych na ćwiartki lub ananas, brzoskwinia, mango
1 opakowanie mozzarelli
pęczek pietruszki, umyty, posiekany
kilka gałązek mięty, umytej, posiekanej (oraz kilka listków do dekoracji)
kilka gałązek świeżej bazylii, umytej, posiekanej
sól
pieprz
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
Sos:
1 łyżka świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
1 ząbek czosnku, roztarty
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Do miski wrzucamy rodzynki, żurawiny, pestki dyni, posiekane orzechy, pokrojoną w kostkę gruszkę, startą marchew. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczka wydrążamy małe kawałki awokado i łączymy z resztą składników. Dodajemy ćwiartki moreli (lub inne owoce pokrojone w dużą kostkę), porwane kawałki mozzarelli, natkę pietruszki, miętę i gałązki bazylii.
Sos:
W miseczce mieszamy imbir,
czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny. W trakcie łączenia
składników dolewamy oliwę oraz 2 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia z sałatką dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sos winegret i
mieszamy. Schładzamy.
Lekka i sycąca, takie sałatki lubię najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńLetnio i kolorowo a do tego apetycznie :)
OdpowiedzUsuń