sobota, 12 lipca 2014

Placki cukiniowo- marchewkowo- ziemniaczane

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią. Wielokrotnie robiłam z niej placuszki ale tym razem dodałam do nich poza tartą cukinią jeszcze marchew i ziemniaki. Placuszki wychodzą pyszne i na pewno są dobrym pomysłem na przemycenie pewnych warzyw do diety dzieci. Gdyby jeszcze można było uzyskać taką chrupkość nie smażąc na tłuszczu to byłoby świetnie...  Polecam porcję placków z kleksem jogurtu naturalnego lub porcją sosu czosnkowego. Mniam.


Składniki:
cukinia średnia 3szt
ziemniaki 500g
marchew 2-3 duże sztuki
mąka 3 łyżki
jaja 2szt
sól, pieprz
posiekany ząbek czosnku
cebula 2szt
olej do smażenia

Wszystkie warzywa obrać. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na chwilę i porządnie odcisnąć nadmiar soku. Pozostałe warzywa (ziemniaki, marchew, cebulę) zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Dodać cukinię i pozostałe składniki, doprawić. Smażyć cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. 

2 komentarze:

  1. Pyszne! U mnie cukinia czeka na przygotowanie, będą takie właśnie placki :) Uwielbiam. dodaję też papryczkę chilli,są wtedy takie pikantne.
    Cukinie są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki pyszne. Ja zrobiłam zdrowszą wersję piekąc je na papierze do pieczenia po smarownym kilkoma kroplami oliwy z oliwek ( może być olej) w piekarniku ok 15-20 min.

    OdpowiedzUsuń