niedziela, 26 listopada 2017

Kotleciki rybne z kaszą jaglaną i cukinią

Pyszny obiadek zainspirowany zdrowymi przepisami z sieci. Mój kotlecik wykonany został z morszczuka ale myślę, że każda ryba się nada. Uwielbiam połączenie kaszy jaglanej z wstążkami cukiniowymi w towarzystwie rybki i zielonej sałaty. Polecam 



Składniki na kotleciki:
filet z morszczuka 500g
jaja ugotowane na twardo 5szt
płatki jaglane 2łyżki
woda wrząca 4 łyżki
natka pietruszki pęczek
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz

Rybę zemleć, dodać starte na grubych oczkach jajka na twardo. Płatki zalać wrzącą wodą, odczekać aż napęcznieje i dodać do ryby. Dodać resztę składników, wymieszać, doprawić i uformować kotleciki. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na maśle klarowanym lub innym dowolnym tłuszczu.

Wstążki cukiniowe:
cukinia 1szt
czosnek 1 ząbek
sól
masło klarowane 1 łyżeczka

Cukinię umyć i zetrzeć na plastry za pomocą obieraczki. Na maśle podsmażyć krótko posiekany ząbek czosnku i dodać cukinię. Smażyć kilka minut.

Kasza jaglana:
kasza 200g
woda 300ml
sól
tarta marchew 1szt

Kaszę podprażyć w suchym naczyniu kilka minut a następnie zalać wrzącą wodą, dodać sól, marchew i gotować do miękkości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz