sobota, 6 grudnia 2014

Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami, orzechami laskowymi i żurawiną

Od dłuższego czasu chodził za mną ten przepis  na ciasto z kaszy jaglanej. Wiele razy robiłam placki, naleśniki, zapiekanki ale nigdy ciasta. Dziś zabrałam się za jego przygotowanie. Wyszło całkiem dobre, idealne dla kogoś kto jak ja, jest na diecie. W składnikach znajdziemy pół szklanki cukru ale według mnie śmiało można zastąpić go stewią lub nie dodawać wcale jeśli mamy słodkie jabłka. Jest ono dość zbite więc osoby, które lubią puszyste ciasta mogą być zawiedzione. Ja szczerze je polecam. Na pewno będę robić je w przyszłości.


Składniki:
kasza jaglana 1 i 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jaja 1szt
cynamon 1 łyżeczka
olejek waniliowy 1 łyżeczka
jabłka 4-5 sztuk
orzechy włoskie lub laskowe 2-3 łyżki
żurawina lub rodzynki 2 łyżki
suszone śliwki kilka sztuk

Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę opłukać na sicie, zmiksować z jajkiem i jabłkami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.


Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec około 60 minut w temperaturze 190 stopni.




3 komentarze:

  1. Wyśmienity pomysł na zastosowanie tej kaszy! Muszę to wypróbować :D

    Bardzo ładny blog ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie próbowałam takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń