sobota, 2 listopada 2013

Domowe pieguski

Odkurzyłam stary notes z przepisami i natrafiłam na pieguski. Ostatnio piekłam je w szkole z moimi Paskudami. Dziś obiecałam umieścić na blogu recepturę. 
Po raz pierwszy  jadłam je w wykonaniu mojej siostry i naprawdę były pyszne. Przepis na nie jest bardzo prosty i każdy sobie bez problemu poradzi z wypieczeniem całej masy tych słodkich ciasteczek. Najczęściej robię je z dodatkiem czekolady ale każda wersja smakowa jest świetna. Polecam

Składniki:
masło 1szt 250g
cukier 1szkl
jajko 1szt
mąka 2,5 szkl
sól 1/2 łyżeczki
soda 1 łyżeczka
gorzka czekolada 1,5 tabliczki
orzechy posiekane 1 szkl

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę, sól, sodę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i bakalie.


Formować kulki wielkości orzecha i układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach.


Piec około 10- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

2 komentarze:

  1. domowe pieguski, brzmi jak raj dla ciasteczkowego potwora :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, ja jeszcze dałabym rodzynki, i byłabym w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń