środa, 26 czerwca 2013

Kotleciki z kurczaka i warzyw

To danie napewno do najbardziej dietetycznych nie należy. Ja jadłam gotowaną pierś z kurczaka ale moja rodzinka raz na jakiś czas domaga się czegoś smażonego. Dawno nie robiłam tych kotlecików. Czas odkurzyć ten przepis. Polecam


Składniki:
pierś z kurczaka 2szt
jaja 2szt
mąka pszenna 2 łyżki
papryka czerwona 1szt
cebula 1szt
świeże zioła: u mnie lubczyk, kolendra i majeranek prosto z ogródka
sól, pieprz
ser żółty pokrojony w kostkę 2 łyżki
zioła zamiast soli Przyprawy Ani

Pierś z kurczaka, cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę.


W misce połączyć wszystkie składniki z przyprawami i ziołami.


Smażyć niewielkie kotleciki na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Złociste kotleciki podawać z sałatą.




4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie: czym to "skleić"? Same jajka wystarczą, żeby sie nie rozwaliło podczas smażenia? Podobają mi się te kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Oprócz jajek w składzie potrawy są też 2 łyżki mąki i ta ilość w zupełności wystarcza do otrzymania kotlecików o odpowiedniej konsystencji. Ważne jest to, by mięso i inne dodatki pokrojone były w małą kostkę. Robię te kotleciki od lat i zawsze się udają. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. mniam...mniam... mozna sprobowac,zwlaszcza takie co sa robione od lat:)fajne kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń