wtorek, 7 maja 2013

Kotleciki z piersi kurczaka i ciecierzycy

Ugotowałam za dużo ciecierzycy na humus. Trzeba było jakoś ją spożytkować. I tak narodził się pomysł na kotleciki z piersi kurczaka i ciecierzycy z ziołami. Powiem Wam szczerze, że wyszły genialne. Polecam spożywanie ciecierzycy jak najczęściej. To produkt który dostarcza nam masy białka, witamin i składników mineralnych. Stanowi też dobre źródło błonnika. Polecam


Składniki:
pierś z kurczaka 1 duża szt
gotowana ciecierzyca 1 szklanka
jajko 1szt
marchew 3 szt małe
cebula 1 szt
garść szczypiorku, lubczyku i pietruszki
sól, pieprz
olej
bułka tarta


Surową pierś z kurczaka zmielić w maszynce razem z marchewką, cebulą, ciecierzycą. Dodać jajko, posiekane zioła, doprawić.



Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na złoto. Podawać z surówką i ziemniakami lub jako "burger" do bułki. Pycha


Ja na obiad zjadłam dwa kotleciki z porcją warzyw i ziemniakami. Pycha

3 komentarze:

  1. jadłam podobne tylko, że z kapustą były cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotleciki to ja rozumiem! Fajnie też jest zamrozić cieciorkę, dzięki temu zawsze jest gotowa do użycia i nic się nie marnuje :)

    OdpowiedzUsuń