sobota, 9 marca 2013

Drożdżóweczki z serem, marmoladą śliwkową i kruszonką

Dzień dobry, dzień drożdżowy... Dzisiaj w mojej kuchni pachnie domowym drożdżowym ciastem. Dawniej wydawało mi się, że to najtrudniejsze ciasto świata a dziś uważam zupełnie na odwrót. Polecam każdemu zabawę z drożdżówkami, pizzą, bułeczkami itp. Przepisów na podstawowe ciasto jest mnóstwo. Ja korzystam z mojego ulubionego. Robi się je szybko i zawsze się udaje.



Ja dzisiaj zrobiłam bułeczki z serem i marmoladą śliwkową i ciasto z powidłem i kruszonką.
Bazowe ciasto jest dla obu przepisów takie samo.

Ciasto podstawowe:
3 szklanki przesianej mąki
5 łyżek cukru
1 szkl mleka
2 żółtka
30g drożdży
50g stopionego masła
szczypta soli 
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
skórka z pomarańczy

Nadzienie:
200g sera białego półtłustego
cukier puder lub stewia do smaku
cukier waniliowy
łyżeczka kaszy manny
1 żółtko 
kilka łyżeczek marmolady śliwkowe (ja mam zapas marmolady domowej roboty)

Kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła


W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy, lekko podgrzać (musi być ciepłe a nie gorące). Dodać drożdże i żółtka, skórkę, wymieszać. Tak przygotowany rozczyn nakarmić łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Czas, w którym roczyn nam wyrasta możemy przeznaczyć na wykonanie masy serowej. Ser należy zemleć w maszynce, wymieszać z cukrem cukrem waniliowym i żółtkiem, kaszą, doprawić do smaku. Niektórzy dodają do masy serowej budyń śmietankowy lub waniliowy.

Po wyrośnięciu połączyć z mąką i solą, dokładnie wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość musimy ciasto przebić (czyli zamieszać aby usunąć nadmiar gazów). Po tej czynności znów czekamy aż ciasto wyrośnie.
Potem przystępujemy do formowania wypieków.


Aby zrobić bułeczki uformuj niewielkie kuleczki. Lekko spłaszcz w środku odwróconym kieliszkiem, łyżką...Ja użyłam tłuczka od moździerza. W powstałe zagłębienie włóż łyżkę sera z cukrem lub stewią
i łyżeczkę marmolady śliwkowej.
Tak uformowane bułeczki układamy formie do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

W tzw międzyczasie robimy kruszonkę.


Z podanych składników zagniatamy palcami kruszonkę.

 Przygotowaną kruszonką posypujemy bułeczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20-30 minut.
Po upieczeniu wyglądają tak:


3 komentarze:

  1. właśnie się pieką, cudowny zapach, wyglądają smakowicie no i ciasto było bardzo mięciutkie więc będa pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no pyszniaste, zapisuje se przepis, dziękuje

    OdpowiedzUsuń