sobota, 29 czerwca 2013

Torcik fasolowy z bitą śmietaną i truskawkami

Jutro niedziela więc czas coś upiec. Ostatnio tak wszystkim posmakowało ciasto fasolowe, że postanowiłam znów je zrobić. To ciasto jest świetne, mocno czekoladowe, lekko wilgotne, bez grama mąki. Nie ma możliwości odgadnąć, że głównym składnikiem jest czerwona fasola. Jest pyszne, czekoladowe  z bitą śmietaną i truskawkami posypane płatkami migdałowymi. Polecam


Ciasto fasolowe:
fasola czerwona w puszce 1 szt
jaja 5szt
cukier 1szkl lub stewia
masło 50g
kakao 4-5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy
szczypta soli

Fasolę zmiksować z kakao, żółtkami, proszkiem sodą i szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać do fasoli. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć masę do tortownicy, piec około 45 minut w temperaturze 180stopni.

Masa śmietanowa:
śmietana 30% 300ml
serek mascarpone 200g
stewia do smaku
ziarenka wanilii z połowy laski

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone na sztywno, dodać cukier puder lub stewię i wanilię.


Na wystudzone ciasto wyłożyć masę, poukładać truskawki, posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz